Annoncer
Julestjernen

 

Julestjernen, Historie og pasning

I Danmark er julestjernen en prydplante i boligen i juletiden. Men vidste du at de gamle aztekere brugte den til at lave medicin mod feber og til indfarvning af tekstiler samt til kosmetik.

 julestjerne.jpg

En af grundene til at julestjernen er blevet netop en juleblomst er nok at den blomstrer i december helt af sig selv. Oprindelig kommer den fra Mexico. De dyrkede nemlig planten længe før Kristus.

 

Der er skrevet mange legender om julestjernen:

En af dem fortæller om en bondepige der er på vej til kirke juleaften. Hun var så fattig at hun ikke havde nogen gave til jesusbarnet, og af fortvivlelse plukkede hun en buket ukrudt ved vejkanten. Men da hun skulle lægge den usle gave frem på alteret, sprang kvistene ud i smukke røde julestjerner.

 

Der er mange anvendelsesmuligheder og et bredt sortiment:

Julestjernen, hedder på latin ”Euphorbia pulcherrima”. De røde blade er ikke kronblade men er de øverste højblade. Kronbladene er de små blade øverst i midten.

 

Julestjernen produceres i mange forskellige størrelser

De små mini-planter kan bruges i dekorationer eller som bordpynt, mens de store, opstammede eksemplarer af planten er flotte gulvplanter i boligen.

 

Nye sorter, som frem for alt kendetegnes ved bedre blomsterholdbarhed kan du få i PlanteRiget. Også stjernernes farver og udformning forandrer sig.

 

En ny farve er lime og den traditionelle røde fås nu med mere krøllede oprette blade.

 julestjernen.jpg

Vi har fået mange forskellige størrelser og flere farver er på vej hjem.

 

Sådan skal julestjerner passes

Da julestjernen stammer fra Mexico, er den følsom overfor kulde og træk, og tåler derved ikke vinterens lave udendørstemperatur.

 

Den foretrækker en lys placering i boligen og tåler direkte sol.

 

Vand i underskålen med lunkent vand

Når pottemulden føles tør at røre ved, skal planten vandes i underskålen med lunkent vand. Hæld overskydende vand væk. Det er ikke nødvendigt at gøde planten.

Læs mere om julestjernen.