Annoncer
Julebukken

Julebukken er et gammelt hedensk symbol. Geden er knyttet til Thor. Det kan derfor være oplagt at forbinde julebukken med Thor. Førhen var julebukken ledsaget af en halmmand. Man kender til mange frugtbarhedssymboler i halm. Derfor symboliserer julebukken for mig håbet om et godt år.

I Gävle i Sverige opstiller man hvert år en kæmpestor julebuk.

Den første halmjulebuk blev opført i 1966, men nytårsnat – ved midnat – gik den op i røg. I følge svensk Wikipedia har bukken faktisk kun fået lov at stå uantastet i 12 af de 44 år, der er gået siden 1966. Det er ikke hvert år, at den er blevet brændt – den har også bl.a. fået ødelagt benene og er blevet kørt ned af en “raggarbil”. Trods bevogtning og brandimprægnering er det hovedreglen, at bukken ikke får lov at stå urørt. I 1970 holdt den kun i 6 timer – hvilket dog var længere end i 1979 og 1989 hvor den blev brændt af inden den overhovedet var blevet sat op.

Det er en lokal komité, der står for bukkens opsætning og bevogtning, og opfindsomheden er stor. Fx sælger bl.a. turistforeningen særlige “bukke-bamser” til 149 kr. –  25 kr. af salgsprisen går til bevogtning af den rigtige buk.

julebuk.png

julebukken fra Gävle i Sverige.

Julebukken hører også til under de gamle julelege.

En af de vigtigste figurer i julens lege var julebukken. Den var oprindeligt noget mere levende end de figurer af strå, vi ser i dag. Hvorfra traditionen stammer er uvist, men bukken var højdepunktet i de svenske og danske jule-stuer.

Ofte var det en gårdskarl, der var klædt ud som buk, og som midt i landsbyernes julefester brasede ind i først den ene, så den anden stue og råbte sjofelheder i hovedet på gæsterne, væltede møblerne og, i nogle dele af Sverige, også nåede at dele gaver ud til børnene.

4560.-julebuk.jpg

Jo værre bukken opførte sig, jo højere karlen skreg og jo voldsommere han fornærmede de tilstedeværende, jo bedre blev han trakteret med æbleskiver og nødder.

En karl kommer ind midt under festen. Han er forklædt med et lagen eller tæppe over skuldrene og en bukkekranie for ansigtet. Han siger alle de ubehagelige sandeder, han kender, om de tilstedeværende én for en. Når han er rigtig pinlig, belønnes han med julebryg. Når han er blevet for fuld til at tale rent, smides han ud af stuen.