For mange mennesker er fejringen af årsskiftet forbundet med raketter, heksehyl, fontæner og alle mulige andre former for fyrværkeri. For dyrene er larmen og lyset fra nytårsskyts derimod ofte en plage
Hunde-, katte- og kaninejere kender til kæledyrenes forskrækkelse nytårsaften, når det især ved midnatstid brager løs, og mange kan berette om dyr, der ligefrem virker traumatiserede over alt det rabalder, som fyrværkeriet forårsager.
Vi ved mindre om, hvordan dyrene ude i naturen reagerer, når det nye år skydes ind, men alligevel er der denne aften grund til omtanke også over for de dyr, der lever vildt. Hans Erik Svart, der er biolog i Naturstyrelsen, peger på, at man bør være opmærksom på eksempelvis krager, solsorte, skader og andre fugle, der sidder i træer, buske og hegn tæt på bebyggelser. Han gør opmærksom på, at det er en god ide, at gå væk fra steder, hvor der kan sidde fugle, når fyrværkeriet skal tændes, og samtidig skal man sørge for, at det, man skyder af, kommer direkte op i luften og ikke lander i toppen af et træ.
Hans kollega Mads Bank Mikkelsen, der er vildtkonsulent, minder samtidig om, at det er en rigtig dårlig ide at fyre nytårsskyts af ude i skoven. ”De fleste vilde dyr er flugtdyr, og jeg vil tro, at de bare fortrækker, hvis de føler sig generet. Men alle levende dyr med pels og fjer vil blive opskræmte af kraftige lyde og skarpt lys,” siger han
Læs flere råd her
Sådan hjælper du dine husdyr gennem nytårsaften
Den store nytårsfest kan være slem for de firbenede. Men en række enkle råd kan dog hjælpe dyrene
Ved at følge enkle råd kan man gøre tilværelsen lettere for sin hund nytårsaften. Arkivfoto
DANMARK: Bulder og brag er en del af masser af nytårsfestligheder for os mennesker – men er ikke nødvendigvist særligt sjov for vores kæledyr.
– Mange af vores husdyr bliver bange for vores nytårsfyrværkeri. Hvis eksempelvis din hund eller kat er bange for glimtene eller bragene, så kan nytårsaften blive rigtigt slem at komme i gennem, siger Allan Bruun Rasmussen, som er Falcks dyre- og vildtkonsulent. Han giver en række gode råd, der kan gøre nytårsaften nemmere for dyr:
Hvis nytårsaften holdes hjemme:
– Din hund skal helst være træt, gå lange ture med hunden først på dagen og leg med den.
– Din kat kan du også trætte ved at lege med den.
– Får I gæster, som hunde eller katten ikke kender, så sørg for, at den har et trygt sted, hvor den kan være i fred.
– Rul gardiner ned i de rum, hvor dyr opholder sig.
– Giv først din hund eller kat mad om aftenen cirka én-to timer, før I forventer at det brager løs, da mæthed vil give dyret en træthedsfornemmelse.
– Undgå selv at bruge bordbomber, da det vil forstærke dyrenes angst for bragene udenfor.
– Sørg for at hunden eller katten er optaget af andre ting, køb for eksempel et stort kødben eller et nyt stykke legetøj.
– Sørg selv for at virke rolige og lad ikke gæsterne og børn strømme ind og ud af huset – det stresser dyrene.
Er dyrene alene hjemme:
– Sørg for, at dyret har rigeligt med mad
– At gardiner er nedrullede, og at lyset er tændt
– Hvis det er muligt, er dæmpet musik en god ide
– Sørg for, at hunden eller kattens kurv har rigeligt med tæpper og eventuelt er lidt huleagtig.