Absålons hemmelighed

Absalons Hemmelighed

Foto: Mike Kolöffel, DR

Handling

Cecilie er en klog og meget speciel pige, der er vild med arkæologi. Hun bor sammen med sin familie på toppen af et stormagasin, hvor hendes far er direktør. Hendes 8-årige lillesøster Ida har dårligt hjerte og er meget svag, men lægerne kan ikke helbrede hende. Det eneste, der kan redde hende, er et mirakel.

Under byggeriet af den københavnske metro nogle år tidligere har arkæologer fundet resterne af Absalons Gård, som stammer tilbage fra Københavns grundlæggelse i 1100-tallet. Årets juleudstilling i stormagasinet rummer nogle af de bedste fund fra udgravningerne, hvilket lige er noget for der er en gammel myte. Arkæologen Petra, der har stået i spidsen for både udgravningerne, afviser myten som en gang vrøvl, men Cecilie bliver nysgerrig og beslutter sig for at forsøge, om hun på egen hånd kan finde ud af noget om hemmeligheden.

En sen aften lykkes det Cecilie at komme ned i den afspærrede ruin, der er forbudt område på grund af faren for nedstyrtning. Her møder hun drengen Hubert, der bor i en hemmelig hule i kælderen sammen med de to klunsere Frode og Ib.

Hubert kender også til “Absalons Hemmelighed”, og at han ved, at hemmeligheden omfatter en helbredende kraft, som måske kan gøre Ida rask. Cecilie og Hubert forsøger nu at finde frem til hemmeligheden, godt hjulpet af Frode og Ib. Men Petra og butiksvagten Amir ånder dem i nakken. Petra vil nemlig også finde hemmeligheden.

Produktionsselskab: DR

Sendt på tv: 2006, 2010, 2015

Foto: Mike Kolöffel, DR

‘Da Vinci’-julekalender

Manuskriptet til ‘Absalons Hemmelighed’ blev skrevet af den næsten nyuddannede manuskriptforfatter Maya Ilsøe efter et idéoplæg fra blandt andre Trine Piil og Malene Vilstrup. Julekalenderen handlede om den danske middelalder, hvor især Biskop Absalon var én af de mest indflydelsesrige borgere i landet.

Stilen i ‘Absalons Hemmelighed’ kom til at minde en del om spillefilmen ‘Da Vinci Mysteriet’, der havde premiere i biograferne i maj 2006. Cecilie og Hubert leder skjulte spor og ledetråde til at afsløre Absalons Hemmelighed i blandt andet forskellige gamle kirker omkring København i løbet af julekalenderen.

Foto: Mike Kolöffel, DR

Julekalenderen bliver dramatisk

‘Absalons Hemmelighed’ blev en milepæl i DR’s julekalenderhistorie. Efter TV 2’s enorme succes med ‘Jesus og Josefine’ i 2003, var DR trætte af hele tiden at tabe julekalenderkampen til den konkurrerende tv-station. Derfor blev stilen i ‘Absalons Hemmelighed’ en del mere dramatisk end tidligere, og sendetidspunktet for julekalenderen blev flyttet fra klokken 18.00 til 19.30.

Foto: Mike Kolöffel, DR

Kritiseret scene

Da ‘Absalons Hemmelighed’ havde premiere i 2006, mødte den voldsom kritik efter afsnittet den 16. december, hvor Cecilie og Hubert kravlede ned i en kummefryser, for at gemme sig for arkæologen Petra. DR måtte aftenen derpå beklage scenen i oplægget til det næste afsnit.

Da julekalenderen blev genudsendt i 2010, var scenen blevet forsøgt rettet. Man ser ikke længere Cecilie og Hubert kravle ned i kummefryseren, og et billede af en kiste var forsøgt klippet ind i stedet, for at seerne skulle få fornemmelsen af, at de to børn gemte sig i den.

Foto: Ulla Voigt, DR

Absalon Live

‘Absalons Hemmelighed’ blev i 2006 suppleret på hverdage med programmet ‘Absalon Live’, hvor Nicolai Hansson og Iben Maria Zeuthen sendte direkte julefjernsyn fra Kongens Nytorv i København.

Her fik de blandt andet besøg af skuespillerne fra julekalenderen og de musikere, der havde skrevet sangene til serien, men der blev også tid til at spille telefonquizzen ‘Fireball’ og forsøgte at redde Julemanden fra at flytte til Finland.

Medvirkende

Cecilie: Sarah Juel Werner
Hubert: Gustav Hintze
Ida: Eva-Theresa Jermin Anker
Benedikte, mor: Ellen Hillingsø
Niels, far: Henrik Prip
Petra: Sarah Boberg
Amir: Ali Kazim
Frode: Claus Bue
Ib: Mikkel Vadsholt

Manuskript: Maya Ilsøe

Instruktion: Morten Køhlert, Trine Piil og Malene Vilstrup