Kapduens historie

af Freddy Petersen og Svend Nielsen

Bundgarnsjollen KAPDUEN på bedding i Skagen i 2002 -2004 for renovering.

KAPDUENS ankerplads på vestsiden af sejlrenden mellem Jyllinge og Lilleø.

KAPDUEN strandet ved Jyllinge Holme efter stormen URD i december 2016, som bordfyldte fartøjet med c. 10m3 vand, som nu er udpumpet. Det forventes at stenfiskerfartøjet HENRY bjærger KAPDUEN lige efter påske og bugserer den til den gamle ankerplads ved Lilleø.

——

Navn:      KAPDUEN

Kendingsbetegnelse:

Type:      Bundgarnsjolle

Brt/DWT:      11.06

Byggeår:      1962

Byggested:      Jens Vester Skibs- og Bådebyggeri i Grenå

Motor:      Iveco Type 3061 SM 11.30 – 115HK 6 cyl. 4 takt dieselmotor

Hjemsted:      Jyllinge

——

KAPDUEN er en hækbygget halvdæksbåd bygget i 1962 til bundgarns-fisker Hemming Nielsen, Fjellerup. Fiskefartøjet er kravel bygget eg på eg med fyr skandæk. Hemming Nielsen er en kendt fisker og på Fjellerup strand er der opkaldt en vej efter ham – Hemming Nielsens Vej. I 2015 åbnede Fjellerup bundgarnsmuseum i et blandt flere af Hemming Nielsens baghuse beliggende ved stranden ca. 200m fra Hemming Nielsens tidligere bolig.

I perioden 1962-1970 var Hemming Nielsen eneejer af KAPDUEN.

I 1970 stiftedes et PR v/Hemming Nielsen og Partrederiet bestod af Hemming Nielsen og hans tre sønner Svend Nielsen, Thomas Nielsen og Peter Nielsen og de ejede hver 1/4 af KAPDUEN.

I 1972 blev PR v/Hemming Nielsen ændret således at Partrederiet bestod af Hemming Nielsen og hans to sønner Svend Nielsen og Thomas Nielsen og de ejede hver 1/3 af KAPDUEN.

I 1979 blev Svend Nielsen eneejer af KAPDUEN og hele Bundgarnsselskabet.

I perioden 1995 -2011 ejede Svend Nielsen og hans to sønner Hemming Nielsen og Michael Nielsen KAPDUEN og Bundgarnsselskabet.

I perioden 1962- 1990 har KAPDUEN med Kendingsbetegnelsen AS 88 har haft hjemhavn i Grenaa og Æbeltoft. I 1990 flytter KAPDUEN og fem andre bundgarnsjoller fra PR v/Svend Nielsen hjemhavn til Skagen.

I perioden 1962-1969 blev KAPDUEN anvendt til trawlerfiskeri om vinteren og til bundgarnsfiskeri om sommeren i Kattegat. I perioden 1969 – 2004 blev KAPDUEN kun anvendt til bundgarnsfiskeri i Kattegat og Skagerak.

I 1977 blev den oprindelige Ford Diesel -84 HK 6 cyl. 4 takt motor udskiftet med en tilsvarende dieselmotor.

Svend Nielsen fik KAPDUEN renoveret for ca. 625.000kr i perioden 2002 -2004 hvor dieselmotoren blev udskiftet med en ny Iveco Type 3061 SM 11.30 – 115HK 6 cyl. 4 takt dieselmotor, nyt gear, nye rustfrie tanke, ny hydralik, ny installation, ny skrue, stævnrør, rorgrej, styrhus og nyt agterskot.

I 2004 blev KAPDUEN oplagt i Skagen.

I 2011 blev Bundgarnsjollen solgt til Henning Simonsen Jyllinge, som har anvendt skibet som Fritidsfartøj på Roskilde fjord med hjemhavn i Jyllinge.

KAPDUEN forventes at få B-status i juni 2017 og at den kommer på land i Jyllinge Lystbådehavn hvor den skal gennemgå en forsigtig istandsættelse på frivillig basis af KAPDUENS VENNER.

Pressemeddelse om Kapduen:

Bundgarnsjollen Kapduen er nu erklæret bevaringsværdig af Skibsbevaringsfonden

Jyllinge den 26. oktober 2017

Siden foråret har foreningen ”Kapduens Venner” med udgangspunkt i Jyllinge, arbejdet på at restaurere og klargøre Danmarks største bevaringsværdige  bundgarnsjolle ”Kapduen” til sejlads med gæster på Roskilde Fjord.

En vigtig milepæl er nu nået da træskibsbevaringsfonden har godkendt ”Kapduen” som bevaringsværdig. Med godkendelsen som bevaringsværdig følger foruden anerkendelsen fordelagtige lånemuligheder i skibsbevaringsfonden.

”Kapduens Venner” der pt. tæller op mod 20 frivillige har får overdraget skibet af den hidtidige ejer for en krone. Foreningen har som vision at Kapduen skal ud og sejle med passagerer i Nationalpark Skjoldungernes Land båret af frivillige kræfter.

Bag initiativet med at gøre Kapduen til et sejlende fartøj med udgangspunkt i Jyllinge står Freddy Petersen, Strandinspektør Sam Christensen, byrådspolitiker Morten Gjerskov og Havnefoged Morten i Jyllinge Lystbådehavn . De har siden det tidlige forår arbejdet på at etablere foreningen ”Kapduens Venner” og gøre fartøjet sejlklart.

Teknisk set er Kapduen reddet da bunden nu er 100% sejlklar og motoren har været startet. Der  udestår stadig betydelige restaurerings opgaver og skal rejses penge til at skibet kan komme på værft, da ikke alle opgaver kan løses af frivillige.

”Jeg har lagt mange kræfter i projektet og tror at vi kommer ud at sejle i løbet af 2018” udtaler Freddy Petersen.

Kapduens Venner skal styrkes: Vi mangler en elektriker og flere skibsførere til de 3 guidede sejlture per uge fra næste sejlsæson. Et par tømre kan vi også bruge. Vi mangler også  donering af penge til skibskassen til materialer til Kapduens Venner. Interesserede bedes kontakte mig.

For yderligere oplysninger til Redaktionerne kontakt:

Freddy Petersen

Dragevej 6

4040 Jyllinge

tlf: 4673 0194

mobil: 4047 7975

e-mail: freddypetersen1@gmail.com