Koncert ved Stendysserne

Tustrup 1/9

PÅ NORDDJURSLAND
Lørdag d. 1. september 2018, kl. 13:00 og kl. 15:00

Besøg jættestuen, dysserne og kultstedet ved Tustrup og hør en musikalsk fortælling om vores forfædre – stenalderens jægere og bønder.
I den smukke fredede natur på Norddjursland ligger fire stenbygninger fra bondestenalderen: to dysser, en stor jættestue med bikammer og, hvad der gør Tustrup til en helt særlig lokalitet, et kultsted. De ligger helt tæt på hinanden og har fungeret i et rituelt religiøst samspil for omkring 5.200 år siden.
Her i Tustrups jættestue inviterer jeg på en rejse tilbage til stenalderens verden. Med en række sange vil jeg bringe vores forfædre til live, så du kan høre dem og se dem for dig – i deres gøremål, tanker og drømme, hvor det praktiske og åndelige går hånd i hånd. Her kan du møde neandertalerne, rensdyrjægerne, fiskerdrengene, medicinkvinden, urokserne, åndemanerne, pigen fra Ertebølle, pottekonen, flinthuggerne, jættestuebyggerne, m.fl.
Sangene tager afsæt i de arkæologiske fund, forskernes fortolkninger og min indlevelse i stenaldermenneskenes liv og hverdag. Det musikalske udtryk er nutidigt i folke- og verdensmusik-genren med guitar som akkompagnement. Dertil indslag af ben-fløjte, tromme og brummer for også at og give et autentisk lyd-glimt af stenalderen.

Tustrup jættestue. Foto: Hanne Methling

Der er to forskellige koncerter – Jægerstenalder og Bondestenalder. Hver koncert varer ca. halvanden time og imellem sangene fortælles om perioden.

Kl. 13:00 – JÆGERSTENALDER
Hør om neandertalernes møde med Homo sapiens. Følg med rensdyrjægerne ud på tundraen efter istiden. Landet springer langsomt i skov, og her møder vi Maglemose-jægerne på deres sommerboplads og på uroksejagt. Hør om fiskerdrengene og om brugen af urtemedicin. Kom med til Ertebølle-pigens bryllup, og hør om hendes families møde med de første bønder i syd.
Kl. 15:00 – BONDESTENALDER
Den tidlige bondekultur har præget landskabet med storstilet byggeri af langhøje, dysser og jættestuer. Hør hvordan, vi tror, de byggede dem. Mød åndemanersken, og pottekonen der fremstiller et offerkar. Følg med flinthuggerne ned i flintminen. Og med klanen, der må flytte efter ny jord at dyrke. Hør om de gådefulde stendyngegrave og om yamnaia-folkets indvandring.

Vi mødes på parkeringspladsen ved udstillings- og informationshuset.
Først vil jeg vise rundt og fortælle lidt om Tustrups dysser, jættestue og kultsted (i al slags vejr, så tag evt. paraply eller regntøj med).
Derefter er der koncert. I tørvejr holdes koncerten i jættestuen. Under koncerten er der underlag at sidde på, men du opfordres til at gøre dig det mageligt og tage klapstol og lunt tøj med. Jættestuen mangler dog en dæksten og det øverste af højkonstruktionen, så hvis det regner, holdes koncerten på den overdækkede terrasse i Udstillings- og informationshuset.

Tustrup jættestues kammer. Foto: Hanne Methling

Arrangementet henvender sig til voksne, unge og store børn.

Entré pr. koncert: Voksne 60 kr. Børn under 16 år: 30 kr.
Forsalg
 på tlf.: 3082 6013, evt. sms. Eller mail: hannemethling@hotmail.com.
Først til mølle ved betaling. Der kan være op til 36 tilhørere ad gangen.
Mere information på tlf.: 3082 6013

Kultstedet i Tustrup. Foto: Hanne Methling

Find vej: Gl. Fjellerupvej, overfor nr. 21, 8961 Allingåbro.
Se Google Maps: 
56.491202, 10.512425
Offentlig transport:
 Bus 213, til Skovgårdevej/Mejerivej i Nørager og gå 1,6 km.
Eller Flexturtlf.: 8740 8300
Parkering og offentligt toilet: ved Udstillings- og informationshuset.

    

De to runddysser ved Tustrup. Fotos: Hanne Methling

De fire bygninger fra bondestenalderen ligger helt tæt. Foto: Hanne Methling

    
Udstilling og informationshus med terrasse. Fotos: Hanne Methling